20.4.2019

Taloon rakennetaan pesutupa -ihanko noin vaan


Hankesuunnitelmassa lakoninen kolmen sanan lause 'Taloon rakennetaan pesutupa' on aiheuttanut kuhinaa koko pääsiäisen alusviikon. Heti seuraavassa lauseessa todetaan että 'Kellarikerroksen tilankäyttöratkaisuja täsmennetään toteutussuunnittelun yhteydessä.' Näistä lähtökohdista pihaparlamentti ei ole saanut selville, kuka pesutuvan on taloon halunnut ja miten sen rakentaminen on saatu päätettyä. Ikinä ei kuulemma pesutupaa ole taloyhtiössä ollut, mankeli kyllä ja kuivaushuoneet. Itse en varsin pesutuvasta perusta: ensimmäinen automaattipesukone tuli ostettua 1975 toiseksi viimeisenä opiskeluvuonna eikä ole pesuloita tullut käytettyä kuin reissatessa.

Mutta kaihertaa kuitenkin, että miksi?
Voisiko pesutupa putkahtaa trendintietoiseen suunnitteluun, kun nyt pyritään siihen että 'X on kompakti, eikä vie ylimääräisiä neliöitä' jossa X:n paikalla voi olla 'porraskäytävä', 'ulkoiluvälinevarasto','kylpyhuone' tai 'autopaikka'. Meillä päin on menossa täydennysrakentamisen suunnittelu joten ainakin kompakti on nyt muotia.
Sekin voi vaikuttaa että viimeisimpien sääntöjen mukaan pesukoneen pistorasian pitää olla vähintään 60 sentin päässä ammeesta ja 1,2 metrin päässä suihkusta. Meillä on etäisyyttä on 2,5 metriä, mutta meidän kaltaisia on vain 12 asuntoa 84:stä mahdollisesta. Ehkä niillä muilla ei saa pesukoneen sähköjä millään tarpeeksi kauas suihkusta ja pesutupa on ainoa ratkaisu.

Tai talopesulaa voi perustella sillä että huoneistokohtaiset vesivahingot vähenevät kun ei ole kaikenmaailman asentelijoita, mutta se lienee totta vain taloissa, joissa ei ole pesukoneliitäntää eikä lattiakaivoa. Tai sillä että luonto pelastuu ja vesi säästyy. Sekin käy perustelusta että 1950-luvulla oli joka talossa pesutupa.

Malttamattoman odottelen taloyhtiön hallituksen ja konsulttien koottuja perusteluja viimeistään toteutussuunnittelun jälkeen syksyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti